Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Διαφορές Ορθοδοξίας και Παπισμού ("Ρωμαιοκαθολικών").


Ποιά η διαφορά Ορθοδόξων - Καθολικών - Προτεσταντών;

(Πατήρ Πλακίδας): Γέροντα, ποια είναι η διαφορά μεταξύ Ορθόδοξων και Καθολικών;

( Ο Γέροντας Πα
ΐσιος έδειξε το κελί του):
-Το βλέπεις αυτό το κτίριο; 

-Το βλέπω. 
-Αν βγάλουμε τη λάσπη που υπάρχει, δεν θα στηρίζονται οι πέτρες μεταξύ τους. Αυτό κάνουν οι Καθολικοί. Έβγαλαν το στήριγμα και αποσταθεροποίησαν το οικοδόμημα της Εκκλησίας. 
-Τι γίνεται, Γέροντα, με τους Προτεστάντες;
-Α! Αυτοί είναι πιο έξυπνοι! Έβγαλαν και τα πετραδάκια που υπάρχουν και προσπαθούν να σταθεροποιήσουν τις μεγάλες πέτρες μεταξύ τους.
Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένα οικοδόμημα.


ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ-ΠΑΠΙΚΩΝ:

1) Τo Πρωτείο του Πάπα       
                   
2) Το αλάθητο του Πάπα δηλ. ότι ο Πάπας όταν μιλάει ως Πάπας είναι αλάθητος. Αυτό δεν στηρίζεται βεβαίως πουθενά. Στην Εκκλησία του Χριστού αλάθητοι είναι μόνο οι οικουμενικές σύνοδοι όπου μετέχουν ανεξαιρέτως όλοι οι επίσκοποι της Ενωμένης Εκκλησίας παλαιότερα και σήμερα, αν γίνει οικουμενική σύνοδος, όλοι οι ορθόδοξοι πάσης της οικουμένης. 

3) Η προσθήκη του Filioque (και εκ του Υιού) στο Σύμβολο της Πίστεως

4) Πιστεύει στήν ἄσπιλη σύλληψη τῆς Παναγίας, δηλαδή δέχεται ὅτι ἡ Παναγία κατά τή γέννησή της δέν εἶχε τό προπατορικό ἁμάρημα, πρᾶγμα ἀδύνατο στόν ὁποιοδήποτε ἄνθρωπο.


5) Τό σημεῖο τοῦ Σταυροῦ γίνεται μέ τέσσερα δάκτυλα. Τό τέταρτο δάκτυλο συμβολίζει τήν Παναγία. Κανείς ὅμως ἄνθρωπος δέν μπορεῖ νά σταθεῖ δίπλα στόν λατρευόμενο Τριαδικό Θεό.  Μ’ αὐτό τόν τρόπο οἱ Παπικοί ξεφεύγουν στή Μαριολατρεία.

6) Δέχεται ἐκτός ἀπό τήν Κόλαση καί τόν Παράδεισο καί τήν ἐνδιάμεση κατάσταση τοῦ καθαρτηρίου πυρός, ὅπου οἱ ψυχές καθαρίζονται ἀπό τίς ἁμαρτίες τους καί μπαίνουν στόν Παράδεισο.

7) Χρησιμοποιεῖ ἄζυμους ἄρτους στή Θεία Εὐχαριστία.

8) Ἐπιβάλλει ἀναγκαστική ἀγαμία σέ ὅλους τούς κληρικούς.

9) Τελεῖ τό Βάπτισμα διά ραντίσματος καί ὄχι διά καταδύσεως.

10) Δέν ἐπικαλοῦνται οἱ παπικοί κληρικοί τήν Χάρη τοῦ Ἁγίου Πνεύματος κατά τήν Θεία Εὐχαριστία.

 11) Τυποποίησε τή μετάληψη τοῦ Σώματος τοῦ Χριστοῦ δίδοντας στούς πιστούς της τήν Ὄστια, ἕνα στρογγυλό τυποποιημένο ἀρτοποίημα. Μέχρι τή Β´Βατικάνειο Σύνοδο (1965) οἱ παπικοί δέν μετελάμβαναν Αἷμα Χριστοῦ!

12) Μπορεῖ νά τελέσει κάποιος τό γάμο του δι’  ἀντιπροσώπου

13) Τελεῖ τό Εὐχέλαιο μόνο στούς ἑτοιμοθανάτους

14) Τελεῖ τήν ἐξομολόγηση μέσω καφασωτοῦ κιγκλιδώματος
(σ.σ. Στην Ορθοδοξία δεν θεωρούμε ότι το Μυστήριο της Εξομολόγησης είναι μια απλή απαρίθμηση αμαρτιών, ούτε ότι ο Εξομολόγος Ιερέας είναι ανακριτής που φοβόμαστε/δεν πρέπει να βλέπουμε, αλλά Πνευματικός πατέρας που μας αγαπάει και συμπάσχει μαζί μας για τις αμαρτίες μας)

15) Σταδιακά κατήργησε ὅλες τίς νηστεῖες, πλήν τῆς Μ. Παρασκευῆς κατά τήν ὁποία οἱ παπικοί τρῶνε...ψάρι!

16) Κατήργησε τήν ἱερατική ἀμφίεση, τό ράσο.

17)Δέχεται την αξιομισθία των Αγίων δηλ. πως τα καλά έργα της Θεοτόκου και των Αγίων, είναι περισσότερα από όσα χρειάζονται για να σωθούν αυτοί, και επομένως περισσεύουν και για τους άλλους ανθρώπους, που δεν έχουν τέτοια έργα. Τα καλά λοιπόν έργα που περισσεύουν από τους Αγίους, νομίζει ο Πάπας πως μπορεί να τα διαθέτει (!) για την συγχώρηση αμαρτιών άλλων ανθρώπων, που υστέρησαν σε έργα αρετής ή πέθαναν αμαρτάνοντες!

Μαλακόζης Ευστράτιος

ΠΗΓΗ: 6ο Γυμνάσιο Ηρακλείου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου